Tetőátvezetések

Napjainkban egyre több gépészeti berendezést használunk, például szagelszívót, szellőző rendszereket, légkondiconálót, napelemeket vagy különböző antennákat.
Sok esetben a tetőszerkezetre/tetőfedésre kerülnek ezek a különböző berendezések. Ezek bekötését - ha nincs rá más megoldás - a tetőfedésen keresztül kell megoldani. Erre célra számos gyártó kínál megoldásokat, mi most a német KLOBER gyártó tetőkiegészítő termékeinek segítségével mutatjuk meg mik a lehetőségek.
Általánosságban elmondható, hogy minden tetőáttöréssel (benne is van a nevében) megbontjuk a kialakított rétegrendet, így az átvezető elemnek a beépítés során a tetőkkel szemben támasztott követelményeknek meg kell felelnie. Az alábbiakban megpróbálom röviden leírni, hogy milyen tartozékokból áll össze egy adott szett a felhasználási területének megfelelően.

Páraelszívók – szagelszívók bekötéséhez alkalmazható termékek:

1.Forma azonos műanyag átvezető cserép:

Értelemszerűen a tetőfedő anyagnak megfelelő átvezető cserepet kell választani, csak így érhetjük el a tökéletes illeszkedést.
A Tetőpont webáruházban kapható átvezető cserepek DN 110:

ALTEK:

Klasszika

AZURRO:

Grande,
Primo,
Unico,
Nomád,

BRAMAC:

Adria (2018 előtti),
Adria (2018 utáni),
Alpesi,
Montero,
Platinum Star
,
Duna,
Reviva,
Római,
Merito
,
Tectura,

CREATON:

Balance,
Domino,
Hornyolt,
Hortobágy,
Róna
,
Magnum,

LEIER:

Veneto,
Toscana,
Lux
,

TERRÁN:

Coppo (2018 előtti),
Coppo (2018 utáni),
Danubia,
Standard (2004-2006),
Standard (2006 utáni),
Renova Plus,
Synus,

TONDACH-WIENERBERGER:

Csárdás,
Tangó,
Tangó GL,
Renoton 15
,
Figaro,
Figaro Deluxe,
Planoton 14,
Hódfarkú kettősfedés,
Hódfarkú koronafedés,
Hornyolt,
Kékes
,
Keringő,
Palotás

CEMBRIT, ETERNIT:

Síkpala, bármilyen márka, méret és forma 400x400 átvezető,
Síkpala, bármilyen márka, méret és forma 600x600 átvezető

IKO, TEGOLA:

Bitumenes zsindely bármilyen márka, méret és forma 400x400 átvezető,
Bitumenes zsindely bármilyen márka, méret és forma 600x600 átvezető

Ha nem áll rendelkezésre forma azonos átvezető cserép, ebben az esetben hullámos profilú tetőcserepek esetén univerzális átvezető cserép alkalmazható, de figyelembe kell venni a cserép méretét (normál vagy XXL), és annak megfelelő alapcserepet kell választani.

Normál hullámos profilú cseréphez univerzális átvezető cserép

A sík profilú tetőcserép esetén pedig 40x40 vagy 60x60 négyszög formájú átvezető cserép használható.

Az átvezető cserép anyaga UV álló speciális műanyag, alkalmazása 20° - 50° tetőhajlásszögig lehetséges, tűzvédelmi osztálya: EN 13501-1 E.

2. VENT kivezető szellőzőcső:

Átvezető cserépre könnyen csatlakoztatható. A széles perem alatti nyílásokon a pára a tetőfelületre folyik vissza (VENT típus), ezzel megakadályozza a csapadék visszajutását a csőbe.

Régebbi szellőzőcső típusnál „szifonos” kialakítással lehetett védekezni a vissza- folyó víz ellen, ezt az új szellőzőcsőnél (VENT típus) el lehet hagyni. Csatorna szellőző általános bekötési vastagság 100 mm-es (110 mm), de létezik további méretekben is, 125 mm és 160 mm. Ebben az esetben az alapcserépnek is 125 mm vagy 160 mm-esnek kell lennie.

Csatorna szellőző alkalmazása esetén a zárókupak fedelét egy csavarással el kell távolítani.

Anyaga UV álló speciális műanyag, alkalmazható 20° - 50° tetőhajlásszög között, tűzvédelmi osztálya EN 13501-1 E.

3. Fóliagallér, fóliagyűrű:

Használata kötelező!

A fólia és az átvezetőcső vízmentes csatlakozásának kialakítására alkalmazható. Rugalmas, könnyen beépíthető.

A már jól ismert változat, 100 mm – 125 mm cső átvezetéséhez alkalmazható. Viszont ehhez ragasztószalag is szükséges.

Az újabb, univerzális típus 100 mm – 125 mm – 160 mm – 180 mm cső átvezetéséhez is alkalmazható, és a beépítéséhez ragasztószalag nem szükséges, ezáltal gyorsabb tisztább beépítést tesz lehetővé.

4. Gégecső és rögzítő bilincs:

Kiváló minőségű lágy PVC-ből készült, alkalmazásával a szellőzőcső és az elszívó cső csatlakozását lehet rugalmasan összekötni. Különböző cső átmérőkhöz alkalmazható, felső csatlakozás 125 mm – 100 mm – alsó csatlakozás 110 mm – 90 mm – 75 mm.

Szolár rendszerek átvezető termékei:

Ehhez az áttöréshez is szükséges egy formaazonos műanyag átvezető alapcserép, ahogy azt már előzőleg ismertettem. A solar átvezetés egy megfelelő átvezető cserépre csatlakoztatható feltét.

A hőálló (100 C°) gumicsőrnek köszönhetően különböző átmérőjű (10 mm – 70 mm) csöveket, kábeleket lehet átvezetni a tetőfedésen. Beázás mentes, esztétikailag szép megoldás a kábelek átvezetésére.

Az alaptest és a feltét összeépítésénél figyelembe kell venni a beépítési útmutatót.

A Szolár fólia mandzsetta a tetőfóliához könnyen beépíthető fólia gyűrű.

Különböző méretű csövek átvezetésére használható. Teljes felültén oldószermentes ragasztó felülettel van ellátva. Anyaga UV álló speciális műanyag, alkalmazása már 5°≤ lehetséges (tetőfedő anyagtól függően). Tűzvédelmi osztálya EN 13501-1 E.

Antenna átvezető termékek:

A harmadik nagy család az antennák, árbocok, függőleges rúdszerű kivezetésekre alkalmazható tetőáttörés.

Antenna átvezető idom a megfelelő alapcserépre csatlakoztatható feltét.

Fontos, hogy ez az elem egybeöntött (nem kétrészes bádogpapucs, mint a megszokott), vagyis a rúdra úgy kell ráhúzni. Emiatt alkalmazása nem minden esetben lehetséges. Ehhez az áttöréshez is szükséges egy formaazonos műanyag átvezető cserép, ahogy azt már előzőleg ismertettem.

Ez az elem gyűrűsen szűkül, így a megfelelő csőátmérőnél lehet levágni, emiatt univerzálisan alkalmazható, ami a méretet illeti.

Az összes termékcsalád teljesítmény nyilatkozattal rendelkezik.

A fenti termékek a három alapszínben Téglavörös – Barna – Antracit színben érhetőek el, így mindig találni közelítő színt a tetőfedő anyaghoz.

Műszaki beépítési tanácsokkal szívesen állok rendelkezésre.